Paling Popular

September 30, 2013

BPCP TUTORIAL


Antara aplikasi atau laman web yang sangat berguna kepada mereka yang mahu menghasilkan borang untuk menyimpan atau merekod data secara online, Tauke cadangkan "Google Form". Salah satu aplikasi di dalam "Google Drive". Kalau anda biasa menggunakan sistem database seperti Microsoft Access, Goggle Form adalah aplikasi yang hampir sama sepertinya cuma dengan beberapa kekangan dan yang paling utama mestilah kena ada internet. Tetapi sangat mudah untuk menghasilkan sebuah borang dengan Google Form berbanding Access.

Dalam tutorial ini tauke akan tunjukkan asas-asas untuk menghasilkan sebuah borang mudah dengan Google Form.

1) Mula-mula anda perlu ke laman Google Drive di sini. Kemudian login dengan akaun google anda. (Kalau tak ada lagi akaun kena daftar)

2) Selepas masuk ke laman utama google drive. Klik pada butang "CREATE" bewarna merah di bahagian kiri atas. Drop down list akan dipaparkan.. Pilih "Form".

3) Masukkan tajuk borang anda pada ruang "Title" dan pilih tema (Theme) borang kesukaan anda dengan klik pada tema-tema yang dipaparkan. Kemudian klik ok.
4) Layout borang akan dipaparkan.

5) Panduan mengisi "Form Description" seperti berikut:
  • Question Title - Sekiranya anda ingin menjadikan ruang untuk memasukkan nama pengguna, taip "Nama"
  • Help Text - Ayat untuk membantu pengguna memahami apa yang perlu dimasukkan. Sebagai contoh, "Sila Masukkan Nama Anda"

6) Untuk"Question Type", sila pilih jenis jawapan untuk dimasukkan. Ada banyak. Tapi dalam soalan pertama ni Tauke pilih "Text" dimana pengguna perlu menaip jawapan. Kemudian klik butang "Done". Soalan dan ruang jawapan akan dipaparkan.

7) Untuk menambah soalan/maklumat yang perlu dimasukkan klik butang "Add Item" dan pilih jenis soalan. Dalam gambar di bawah Tauke dah letak Item "Date" untuk meminta maklumat tarikh lahir dari pengguna.

8) Setelah selesai menyediakan segala ruang soalan/maklumat yang diperlukan, Pada ruang Confirmation page anda boleh tukar sendiri ayat untuk memberitahu pengguna yang data mereka telah  siap dimasukkan Sebagai contoh tauke tukar ke bahasa Melayu ayat confirmation tu. Klik butang "Send Form" setelah selesai.

9) Paparan berikut akan dipaparkan. Untuk kongsi borang ini atau meletakkan link pada laman web anda, anda boleh copy link yang diberikan di bawah "Link to share". anda juga boleh terus masukkan email orang yang anda ingin kongsikan atau isi borang anda.


10) Kalau anda paste link tadi pada address browser anda, anda boleh tengok sendiri borang yang telah anda hasilkan.

Borang yang dihasilkan dalam tutorial ini secara "defaultnya" boleh dibuka tanpa privasi. Maksudnya semua orang boleh buka dan isi asalkan dapat link borang ini. Tetapi layout borang ini hanya anda sahaja yang boleh tetapkan. Sekiranya anda ingin menyediakan borang yang bersifat sulit seperti akaun peribadi syarikat dan sebagainya, boleh tukar privasi setting borang ini. Tauke akan tunjukkan dalam tutorial akan datang.

11) Setiap borang yang dibuat akan menghasilkan dua "Table" pada laman utama Google Drive anda. Untuk melihat maklumat yang telah di isi buka "Table" yang ada perkataan (Responses). Dan untuk edit borang anda buka "Table" satu lagi. Dalam gambar di bawah "Table" dengan tajuk Borang Pendaftaran (Responses) untuk melihat maklumat telah di masukkan dan "Table" dengan tajuk Borang Pendaftaran untuk edit borang tadi.

Selamat Mencuba!


Navigasi Pantas

- Copyright © Budget PCpart - Powered by BPCP Computer - Managed by Tauke Bengkel -