Paling Popular

Ogos 19, 2011

BPCP TUTORIAL


Pernah tak korang dapat error seperti gambar di atas? Error ini dipaparkan sekiranya hard disk anda mungkin bermasalah dan dipaparkan dalam platform windows. Dapatkah anda terima kehilangan data kesayangan anda yang telah anda kumpul bertahn-tahun? Apakah yang akan anda lakukan? Benarkah hard disk anda benar-benar rosak dan tidak boleh digunakan lagi?

Di BPCP Tutorial kali ini tauke akan tunjukkan alternatif yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kembali data dalam hard disk yang bermasalah tersebut dengan menggunakan Ubuntu 11.04 Live CD. Namun, cara yang akan tauke ajarkan ini mungkin tidak mampu membantu menyelamatkan data anda sekiranya hard disk anda rosak dengan sangat kritikal seperti:

  • Jarum yang rosak (boleh dengar bunyi Tik..tik..)
  • Hard disk tidak berfungsi langsung (cakera tidak berputar, senyap. Kalau sentuh tiada gegaran dirasakan)

Sudah tentu mula-mula sekali korang kenalah buat Ubuntu 11.04 Live CD ini. Senang sahaja. Muat turun file ISO Image dari laman rasmi ubuntu (disini) dan burn image tersebut ke dalam CD atau DVD. Selain itu jika nak lebih mudah boleh juga gunakan USB drive anda untuk run@boot Ubuntu 11.04 ini dari situ. Penjelasan lebih mendalam (disini). Kemudian Boot Ubuntu Live CD korang tu.

Sekiranya berjaya boot, paparan berikut akan kelihatan. Klik pada butang "Try Ubuntu".
Desktop utama Ubuntu 11.04 adkan dipaparkan. Pada masa ini sekiranya hard disk anda bermasalah, "nautification" atau pop up dialog akan memberitahu had disk anda bermasalah. Sekiranya tiada masalah, anda boleh terus browse file anda melalui home folder dan back up file tersebut di had disk lain seperti external hard disk anda. Namun, sekiranya ia memberitahu hard disk anda bermasalah anda masih cuba menyelamatkan file anda dengan cara yang sama. Dalam kebayakkan kes hampir 90%  data dapat tauke selamatkan dengan menggunakan cara ini.

Sekiranya anda ingin melihat status hard disk anda mahupun cuba membaikinya (biasanya bad cluster boleh dibaiki) anda boleh menggunakan perisian "Disk Utility" yang terdapat dalam Ubuntu 11.04. Untuk membuka perisisan ini. Klik pada keyboard anda butang yang ada simbol windows tu. Paparan berikut akan kelihatan.

Pada ruang search taip disk utility. Klik pada icon Disk Uility yang dipaparkan. Kemudian pilih partition yang anda ingin periksa. Sekiranya bermasalah paparan berikut akan ditunjukkan.
Sekiranya hard disk anda seperti di atas anda mungkin boleh menyelamatkannya. Klik pada partition yang anda hendak selamatkan di bawah hard disk yang rosak itu, kemudian klik pada Check Filesystem. Ubuntu akan cuba baiki bad cluster yang boleh.

Sekiranya hard disk anda tiada masalah. Paparan berikut ditunjukkan pada Smart Status, partition anda menunjukkan hard disk anda sihat..

Tauke bukan sengaja nak angkat Ubuntu ni lebih-lebih. Tapi dengan kemampuannya menyelamatkan data kita pada hard disk yang rosak, Ubuntu ni memang The Bestlah!

One Response so far.

  1. kalo external hard disk rosak blh gn cara ni x?

Navigasi Pantas

- Copyright © Budget PCpart - Powered by BPCP Computer - Managed by Tauke Bengkel -