Paling Popular

Julai 05, 2011


  • Server market? check.
  • Mobile devices? check.
  • Embedded devices? check.
  • Desktop PC? irrelevant.
Sumber: www.accessdataservices.com
Di atas menunjukkan penguasaan Linux dalam pasaran IT hari ini. Tak kiralah walaupun korang adalah pembangun laman web yang menggunakan pelayan-pelayan (server) tertentu, ataupun pengguna telefon bimbit khususnya smartphones, dan pelbagai peranti elektronik lain seperti GPS, tablet pc dan sebagainya, sedar atau tidak kebanyakkannya adalah menggunakan Linux.

Antara penyumbang utama kepada populariti Linux ini adalah kerana prinsip atau konsep utamanya iaitu "Open-source" yang mana segala sumber boleh diperolehi atau diubahsuai mengikut kehendak sendiri dengan percuma dan tanpa sekatan. Sebagai contoh kalau korang guna OS macam tauke sekarang ni iaitu Ubuntu 11.04, OS ini adalah percuma dan original. Tak perlu nak beli lesen mahal-mahal macam windows 7 tu. Download dari internet dan install jer. Kalau korang adalah pengguna smartphones yang pakai Android tu, Android itu juga adalah salah satu OS dari LINUX. Dan memang best kan lebih-lebih lagi kalau masuk aplikasi android market dalam smarphones kita tu.

Namun, Linux masih belum dapat memonopoli pegangan Microsoft dalam Desktop PC dimana windows menguasai 90 peratus dalam kategori ini. Pandangan tauke antara penyumbang utama kepada penguasaan microsoft ini adalah pengguna Desktop PC telah terbiasa dengan persekitaran Windows dan adalah sukar untuk beralih kepada OS lain. Sebagai contoh, kalau orang yang dah biasa dengan windows guna Desktop PC tauke yang menggunakan Ubuntu 11.04, biasanya kejutan budaya atau rasa pening akan berlaku. Mesti antara soalan yang biasanya ditanya ialah macam mana nak guna segala benda yang macam windows tu. Mana My Computer? Microsoft word ada? Kalau yang malas nak "explore" Ubuntu tauke ni terus chop menyampah! dan menganggap microsoft lagi best. Namun daripada kira-kira 5 orang yang tauke dah promo Ubuntu ni, hanya sorang la yang camtu. Kalau korang nak try Ubuntu ni bolehlah tengok-tengok kat sini -> Ubuntu.com

Navigasi Pantas

- Copyright © Budget PCpart - Powered by BPCP Computer - Managed by Tauke Bengkel -